keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Hammaslääkärissä

Minulle kävi pieni moka, kun varasin Jacksonille hammastarkastus aikaa. Varasin ajan tälle päivälle, vaikka tulin aamulla vasta kahdeksalta kotiin yövuorosta. Muistin väärin, että tänään piti olla vapaapääivä. Toivoin vielä mahdollisimman aikaista aikaa. Hups. No selvittiin kuitenkin ajoissa paikalle klo 12 pienestä unettomuus sekavuudesta huolimatta. Lähteminen oli yhtä kaaosta, sillä kopan esille otto tarkoittaa yleensä ulkoilua. Paavo marssi koppaan, enkä saanut sitä ulos muuta kuin purkamalla kopan. Tällä välin Jackson oli mennyt hirveään rallihepuliin ja huristen juoksi ympäri taloa, eikä millään meinannut asettua. Kun vihdoin sain Jacksonin kaapattua, oli Paavo taas nököttämässä kopassa. Meillä oli jo sen verran kiire, että käskin Paavon ulos ja tällä kertaa se totteli. Sain oikean otuksen koppaan.


Jacksonilla todettiin 1-vuotis tarkastuksessa lievää ientulehdusta. Hampaiden harjaus kuului jo silloin meidän hoitorutiineihin. Ikenissä oli kuitenkin lievää punoitusta, mikä ajateltiin liittyvän ikään ja hampaiden vaihtumiseen. Myös hormonitoiminta ja sen käynnistyminen voi tuoda ikeniin punoitusta. Jackson oli vielä tällöin kastroimaton. Jäätiin seuranta linjalle. Hampaiden pesu jatkui ja saatiin lisäksi suuvettä, mitä hierotaan vanulla ikeniin. Ikenet rauhoittuivatkin tästä hieman. Nyt kuitenkin hampaiden harjauksen yheydessä huomasin Jacksonin ikenien punoittavan taas voimakkaasti takaalta ja pienissä takahampaissa oli selkeää hammaskiveä. Varasin ajan siis taas lääkäriin.

Auts! Salama vähän vielä korostaa punoitusta.
 Odotusaulassa me aiheutettiin taas hilpeyttä muissa odottajissa. Paikalla oli Jacksonin lisäksi kolme koiraa, jotka olivat kaikki Jacksonia pienempiä. Onneksi odotus ei kestänyt kauan, sillä huomio selvästi ahdisti Jackson rukkaa. Peitin kopan lopulta takillani.

Lääkärissä ei oikeastaan tullut mitään uutta. Ikenet punoittavat voimakkaasti, mutta hampaat ovat terveen näköiset. Syöpymistä ei ole havaittavia merkkejä, mutta se selviää kunnolla vasta röntgenissä. Röntgen otetaan vasta kuukauden päästä, ja vain siinä tapauksessa ettei tulehdus parane. Saatiin nyt vielä suuveden lisäksi geeli, joka puhdistaa ikeniä ehkäisten tulehduksia ja kiveä. Suuvettä ja geeliä täytyy käyttää parin viikon ajan kolme kertaa päivässä ja harjaus kerran päivässä. Antibiootista ei ole kuulemma tässä tapauksessa hyötyä, kun todennäköinen syy ienpunoitukseen on edelleen hampaiden vaihtuminen ja hormoonit. Jacksonille suositeltiin kiven poistoa 6kk sisällä. Sovittiin että varaan tammi-maaliskuulle kivenpoisto ajan. Jackson sai paljon kehuja turkistaan ja kiltistä luonteestaan. Lääkäri oli sama, joka kastroi Jacksonin ja Paavon heinäkuussa. Jacksonilla kastrointi ei mennyt ihan putkeen, sillä vaikka se sai maksimi annostuksen lääkettä, ei se vaipunut ollenkaan uneen. Lääkäri puhutteli Jaskaa tuttavallisesti "Kulta rakas." :D

Hammashoito varusteet lisääntyivät jälleen.
Kotimatkalla kävin ostamassa pojille lepyttely ruokaa. Jacksonille palkinnoksi ja Paavolle pahoitteluksi yksin olosta. Hain samalla myös postista paketin, missä oli raksuja ja shampoota.

Eläinlääkärissä on jo rutiini keskusteluksi tullut poikien laihuus. Pojat ovat molemmat asteikolla laiha, muttei vielä alipainoisia. Jälleen kerran ell suositteli vaihtamaan raksut Royal Canin raksuihin. Jotta hampaat pysyisivät kunnossa ja massaa alkaisi kertyä. Ja jälleen kerran otin esille vilja-mörön, mutta ei viljasta ole kuulemma haittaa. No ehkä ei, mutta ei kyllä hyötyäkään. En ole kyllä tutkinut Royalin ravintokoostumusta. Meillä on käytössä PON:nin ja Orijenin raksut. Molemmissa taitaa rasvaprosentti olla n.20%. Jacksonilla on myös vatsan kanssa ongelmia, joten en mielelläni hirveästi vaihtele ruokia, kun olen vihdoin löytänyt sopivat. Varsinkaan ruokiin, missä on viljaa. Raakaruoka sopii kyllä Jacksonin vatsalle, mutta se ei ole vieläkään oikein tottunut sisäelimiin ja pelkällä fileellä ei pitkälle pötkitä. Paavo söisi mielellään pelkkää raakaruokaa, ja niin se oikeastaan syökin ainut, että lisänä raksuja.

"Kiva ku tulit kotiin"

Jackson sai poikkeuksellisesti syödä puussa.
Reissu oli Jacksonille ilmeisen rankka, sillä se on ottanut rennosti loppu päivän. Paavolla on taas energiaa, vaikka muille jakaa, joten heiteltiin Paavon kanssa keppiä. Paavo on hyvä noutaja, mutta jossain vaiheessa sille iskee ahneus ja se haluaa pitää kepin kokonaan itsellään.

"MUN keppi!"
"Mä en taida jaksaa nyt leikkiä..."

Pojat aamupesulla, kun herätyskello soi <3
No nyt täytyy taas vaan jäädä seuraamaan Jacksonin suuta, ja toivoa ettei kyse ole mistään vakavemmasta.

6 kommenttia:

 1. Ihmiset saisivat pitää huolta vain omista hampaistaan vai mitä? - Max

  VastaaPoista
 2. Auts! Varmasti ei niin kiva pökkyrässä lähteä lääkäriin, mutta onneksi lähtöepisodi meni noin päin eikä niin, että kissaa saisi jahdata toisesta syystä. :D

  Olipa hyvä, ettei syöpymää näkynyt! Melkoisesti näyttää punoittavan, toivottavasti hoidot auttaa! :) Toki koska hammaskiveä on jo tuon verran, se saattaa ylläpitää tulehdusta ja kun kivi poistetaan, ikenetkin rauhoittuu. Tähän ainakin minusta viittaisi se, että pelkästään yläpuoli punoittaa, missä kivikin on. :)

  Olipas lääkäri hienosti ruokinnasta perillä. :D Hiilihydraatit itseasiassa ovat haitaksi kissoille altistaen diabetekselle ja virtsakiteille, lisäämällä plakin ja täten hammaskiven muodostumista sekä lihottamalla. Hiilariraksuilla saa lisää painoa, mutta se on läskiä, ei lihasta. :/ Lisää painoa saa esimerkiksi korvaamalla vähärasvaisen fileen rasvaisemmalla paistileikkeellä tai -suikaleella ja ruokamäärääkin kannattaa tarvittaessa nostaa. :)

  Iiks miten suloiset pesutoverit! ♥ Meillä tuota näkyä on vain ruoka-aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih. Kiitos kommentista. Sun kyllä kannattaisi harkita eläinlääkista ja alkaa kissatohtoroksi! Meiän kokemuksella harmillisen harva ell on perillä kissojen ruokinnasta, tai yli päätään "erikoistunut" kissoihin. Koiratohtoreita kyllä löytyy. Onkohan Helsingissä ainoat kissaklinikat?

   Paavon painosta en oikeastaan ole ollenkaan huolissaan, sillä se syö kyllä kaiken mitä nokan eteen iskee ja usein käy vielä syömässä jäiset lihat pöydiltä. (hyi) Pavella on myös selkeät lihakset, vaikkei rasvaa olekkaan. (vielä:D) Jacksonin syömisongelmat kumpuaa varmaan sen pentuajasta, jolloin sen vatsa oli aina sekaisin. Jackson on ehkä jollekkin lisäaineelle allerginen, sillä sen vatsa voi mennä jonkun valmistajan ns. samasta ruuasta sekaisin, mutta toisesta vastaavasta ei. Märkäruuista en ole löytänyt yhtään täysruokaa, mitä sen vatsa kestäisi. Ne märkäruuat mitä voidaan syödä on hyvin ravintoköyhiä täydennysravintoja. Raakaruuasta Jackson tykkää kanasta oikeastaan kaikessa muussa muodossa paitsi sisäelimistä. No nyt kun maha on ok, on sillä kipeä suu. Ei ihmekkään ettei ruoka oo Jaskan lemppari asioita. Jacksonin ravintoaineet onkin siis pitkälti raksujen varassa, mistä se onneksi edes tykkää. PONin ja Orijenin raksut olen todennut ravintosisällöltään parhaiksi. Ainakin kissatalot on tykännyt meidän ruoka kokeiluista, sillä olen kantanut kodittomille kissoille satojen eurojen eestä Jacksonille ei-sopivaa ruokaa. :D

   Mietin itsekkin tuota, että paraneeko tuo punoitus edes ennen kiven poistoa. Alku vuoden kiven poistolla oli se tarkoitus, että Jackson täyttää maaliskuussa 2-vuotta, jolloin hampaiden vaihtumisen ei enää pitäisi ärsyttää ikeniä ja se syy voitaisiin pois sulkea samalla. Toisaalta jos kivet aiheuttaa tulehdusta ollaan samassa tilanteessa. hmm taidan kuitenkin muuttaa suunnitelmaa ja varata kiven poiston kk päähän. Nimittäin punoitus on nimenomaan molemmin puolin samassa kohtaa, missä on kiveä, mikä olisi kyllä aika hyvä vinkki punoituksen syystä.

   Poista
 3. Söpöt pesijät! Meidän Tomulla (8kk) punottaa myös ikenet, tosin hampaat ovat siistit ja punoitus on ympäri suuta, joten varmaankin se johtuu hampaiden vaihdosta. Ollaan pesty hampaita ja annettu isoja lihanpaloja mutta ei se vaan vähene, täytyisi siis itsekin ostaa tuota Dentiseptiä! Hiilihydraatit eivät tosiaankaan ole terveellisiä kissalle missään muodossa, tosi hyvä että pidit pääsi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on 4. hampaanhoito päivä vasta alkamassa, ja Jackson syö jo paremmin. Ikenetkin näyttävät mun mielestä jo paremmilta. Kai sitten joku noista aineista toimii. :D

   Poista