sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Aktivoinnin puute

Talvi saapui tänne sittenkin pienen pakkasen ja lumen muodossa. Oltiin Paavon kanssa tästä kovin innoissaan, kun taas Jacksonin reakio oli enemmän jotain "voi ei". Kun kaivoin koppaa esille ulkoilua varten, Jackson syöksyi sinne ensimmäisenä, joten totta kai se pääsi mukaan tarhaan. Tarhassa Jackson lähinnä kokeili maata tassulla kopasta käsin, ja hölkkäsi muutaman kerran tarhan ympäri.
"Hyi kylmää..."
"Varpaat jäätyy!"
"Aurinko! Ota mut sinne!"
"Ota, tai mä hyppään!"
Paavoa ei kylmä haitannut, vaan päin vastoin. Paavo yritti leikkiä vähäisellä lumella.

J:"Sä oot outo."

"Nam! Lumi on hyvää!"
 Olen yrittänyt aktivoitua taas ulkoilun suhteen, kun syksy/alku talven säät ovat olleet niin surkeat, ettei olla paljoa päästy käymään pihalla. Meidän aktivointi on muutenkin viime aikoina keskittynyt vain leikkimiseen, mikä ei kyllä Jacksonia ole liiemmin haitannut. Paavo taas kaipaa säännöllisiä aivopähkinöitä, tai muuten se alkaa puuhastelemaan kovasti itsekseen. Meillä ei kumpikaan pojista ole koskaan tehnyt mitään tuhoja, jos ei lasketa Jacksonin sohvan raapimista ja poikien vesileikkejä. Nämä riiviöinnit ollaan kuitenkin sallittu, vaikkakin yritetään ohjata Jacksonia aina raapimaan omaa puutansa.
Aktivoinnin yksitoikkoisuus näkyy enemmän Paavon käytöksessä. Viime aikoina on tuntunut, ettei Paavo nuku koskaan. Vaikka Paavoa on ahkerasti leikitetty, ja se on sen lisäksi leikkinyt vielä Jacksonin kanssa, on se jatkuvasti puuhastelemassa jotain, tai juoksemassa päättömästi ympäriinsä. Paavo leikkii illalla, kun mennään nukkumaan. Yöllä, jos ollaan herätty, se on leikkinyt, ja aamulla kun ollaan noustu ylös, on Paavo ollut leikkimässä. Sama puuhastelu jatkuu pitkin päivää. Vaikka Paavon leikkiminen ei meitä tietenkään häiritse, on se merkki siitä, että sillä on liikaa purkautumatonta energiaa. Monipuolinen aktivointi vaikuttaa Paavon käyttäytymiseen muutenkin positiivisesti. Esimerkiksi eilisen metsälenkin jälkeen, se oli selvästi tyytyväinen, ja malttoi käydä viereen nukkumaan jatkuvan höyhenpallon saalistamisen sijaan.

Jacksonissa puutteellinen aktivointi näkyy päin vastoin kuin Paavossa. Sen sijaan, että se aloittaisi loputtoma puuhastelun, Jackson passivoituu. Meillä on onneksi kuitenkin kaksi energiatasoltaan yhtä aktiivista kissaa, joten tätä harvoin pääsee tapahtumaan. Jacksonille riittää aktivoinniksi kyllä leikki, mutta sen kanssa saisi leikkia aika kauan ja monta kertaa päivässä, että se saisi kaiken enrgian purettua. Ulkoilu on Jacksonille paljon jännittävämpää kuin Paavolle, joten jo lyhyet ajat pihalla piristää sitä huomattavasti. Paavon tapaan Jackson ei kaipaa varsinaisia aivopähkinöitä, mutta esimerkiksi Nose Workista se pitää kovasti.

Ulkoilun lisäksi meidän kyllä täytyy taas aktivoitua koulutuksen suhteen. Temppuilu on hauskaa, mutta aina välillä tulee sellainen olo, ettei keksi mitään uutta opetettavaa, tai ainakaan miten lähtisi opettamaan uutta. Monipuolinen aktivointi tekee pojille kuitenkin hyvää, ja muuttaa niiden käytöstä positiiviseen suuntaan. Jackson jaksaa leikkiä enemmän Paavon kanssa, ja Paavo malttaa nukkua välillä. Ja tietysti Paavo viihtyy paljon enemmän sylissä ja rapsuteltavana, kun sen energiat on purettu.
"Mitä sit tehään?"

17 kommenttia:

 1. Ulkoilu on kivaa lumessa, mutta.. se kylmyys! Vaikka emäntä laittoi Fleecen päälleni, en tarjennut tänään kuin viisi minuuttia ulkona. Teillä onkin paksu turkki - se on iso plussa! - Max

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kyllä hyvät turkit! Tosin Jacksonille ei riitä sekään. Se kyllä väittää, että se johtuu sen ajetuista karvoista, mut en tiiä kauan mä annan sen vetoo niihin... -Paavo

   Poista
 2. Paavo taitaa olla aikamoinen puuhapoika! Hauskaa, että Paavo osaa suunnata aktiivisuutensa omiin leluihinsa ja sallittuihin juttuihin. Pöpö on sitä maata, joka menee ensimmäisenä hyppimään tietsikan näytön päälle tai raapimaan telkkaria, jos tylsyys iskee, vaikka yritetäänkin olla "palkitsematta" siitä eikä ruveta ihan heti leikkimään sen kanssa pahojen tekemisen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paavo on kyllä välillä aika puuhailija. Meilä varmaan riiviöintiä vähentää se, että tuon riiviö-energian voi purkaa kaverin kiusaamiseen. :D

   Poista
 3. Jacksoniin osuu tosi kaunis valo noissa aurinko-kuvissa! Tulee ihan sellainen keväinen olo. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jackson on tollanen auringon palvoja. Sais kyllä tulla jo kevät!

   Poista
 4. Oi miten aurinkoisia kuvia! Lisää valoa odotellessa. Meilläkin aina meinaa jotenkin jäädä tuo temppujen opettaminen, vaikka se onkin hirmu hyvää aktivointia. Se vaatii kuitenkin sen verran valmisteluja, että miettii, mitä uutta opettaisi ja miten. Pitäisi ottaa joku temppu per kuukausi -tavoite vaikka ensi vuodelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kyllä ollut monta ihanaa aurinkoista päivää! Meilläkin tuo temppuilu on aika kausittaista. Joskus innostutaan pitkäksi aikaa, ja sitten tulee pitkä tauko.

   Poista
 5. Ihania kuvia! <3 Paavo jaksaisi ilmeisesti aika lailla kaikkea. Meillä Yoda on joulun jäljiltä aika valmis..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paavo on iki-liikkuja. On sillä sitten välillä tietty ne lepopäivät, ku tuntuu ettei se liiku yhtään. :D

   Poista
 6. Ruffen kanssa on myös kiva aktivoitua ulkoilunparissa, mutta ei olla nyt oikein päästy ulos kun siellä on niin kylmä ja palvelija on laiska! :D Coco onneksi aktivoi itse itseään peuhaamalla ties millä pölypallolla ♥ Ruffen kanssa harjoitellaan aina välillä temppuja :--)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin varmaan tuo palvelijan laiskuus on ollut viime aikoina isompi syy kuin sää. :D

   Poista
 7. No niin, nyt se kissatäti-ihastus alkoi myös Jacksoniin ♥ ♥ Ihan mahdotonta mitä ihanuuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oho! Mulla on ihailija. hihi! -Jackson

   Poista
 8. Ihania kuvia taas! Meilläkin aktivoinnin puute vaikuttaa kissoihin ihan eri tavalla: Kiira ja Tomu alkavat tuhmailla ja Eemeli passivoituu. Eemeli tosin myös pysyy tyytyväisenä kun saa päivittäin riehua Tomun kanssa, kun taas etenkin Kiira todella kaipaa aktivointia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on hassua miten erilaisia persoonia kaikki kissat ovat. :) Ollaan jo vähän ryhdistäydytty temppuilun suhteen. :)

   Poista
 9. Upeat kuvat, voin kovasti samaistua Jacksonin aurinkotoiveeseen. :D Ah, lämpö! Hauska miten päinvastaisia Paavo ja Jackson ovat! Ja ihana touhu-Paavo kun alkaa aktivoimaan itseään. :) Meillä curlit ovat aika lailla passivoitumistyyppiä, Haiku riehuu jonkin verran itsekseenkin, jos ei ole saanut tarpeeksi tekemistä. Olisi kivempi jos kissat aktivoisivat enemmänkin itseään niin ei olisi niin syyllinen olo, jos aktivointi jää vähemmälle. :D

  VastaaPoista