maanantai 1. helmikuuta 2016

Kategoriasuosikit

Sain Viiksikarvan varassa -blogilta haasteen kertoa suosikkirodut jokaisesta FIFé-kategoriasta. Täytyy myöntää, että kissarotu kategoriat ovat minulla kyllä ihan hakusessa. En edes tiennyt mihin kategoriaan coonit kuuluvat. Rotu tietämykseni perustuu ihan täysin luettuun, sillä kotioloissa olen tavannut vain cooneja. Näyttelyissä nähnyt tietysti sitten useampaa eri rotua, mutta siellä ei kyllä saa minkäänlaista kuvaa kissojen luonteista. Itse pidän kaikista kissoista, ja olisin varmaan valmis ottamaan ihan minkä tahansa rotuisen tai roduttoman kissan meidän lauman jatkoksi.

Kategoria 1

Ensimmäisestä kategoriasta on helppo valita suosikiksi ragdoll. Rakastan isoja kissoja, ja coonin kanssa räsy taitaa kuulua niihin isoimpiin. Räsyt vaikuttavat luonteeltaan myös oikein viehättäviltä tapauksilta. Pumpulimainen pehmeys houkuttelee kaappaamaan räsyn kainaloon ja painumaan päiväunille.

Kategoria 2

Kuka ei valitsisi sitä oman kissansa rotua suosikkiroduksi? Eli siis maine coon. Me valittiin cooni oikeastaan pitkälti ulkonäkö syistä. Cooneissa viehättää tietysti niiden iso koko, "ilkeä" tuijotus, niiden iso turpa ja rosoinen olemus. Tosin coonien välillä on hirveästi vaihtellua niin ulkonäön kuin luonteenkin suhteen. Luonteeltaan cooni sopii meille. Mukavan aktiivinen ja aina valmis menemään, mutta kuitenkin ihan hirveän läheisyyden kipeä ja oikea jätti sylikissa. Uskon, että niin kauan kun meillä tulee olemaan kissoja, on niistä vähintään yksi coon. Rotu oli kyllä nappi valinta meille.

Jos oman kissansa rodun valitseminen on tylsää,  niin valitaan sitten siperian kissa. Siperian kissan ulkonäössä ja luonteen kuvauksessa on paljon samaa, mitä löytyy cooneilta.
 Kategoria 3

Tääkin oli helppo, sillä olen haaveillut pitkään omasta burmasta. Burmissa viehättää niiden luonne mitään pelkäämättöminä aktiivisina seurakissoina. Coonit ovat kyllä myös todella seurallisia, mutta coonit ovat selvästi perhekissoja. Niitä ei kiinnosta vieraiden ihmisten paijailut (huomio ja katseet kyllä). Burmat taas ilmeisesti viihtyvät myös vieraiden sylissä. Burmat ovat tanakoita ja lihaksikkaita. Uskon, että meidän seuraava kissa tulee olemaan juurikin burma. Ainut mikä epäilyttää, on niiden äänekkyys.
Kategoria 4

Tämä kategoria on minulle kaikista vaikein, sillä en muista nähneeni koskaan yhtäkään tämän kategorian edustajaa livenä. Valitsen tästä kategoriasta somalin tai abyn, koska ne ovat kategoriasta tutuimmat rodut. Luonteenkuvaukset vaikuttavat hauskoilta ja molemmilla on hyvin veikeä ja pirteän näköinen olemus.

Muut (ei FIFé hyväksytyt rodut)

Joskus puoli tosissani haaveilin savannah kissasta. Rodulla taitaa olla vain yksi kasvattaja Suomessa (tai ainakin silloin oli, nyt en ole tarkastanut tilannetta). Savannahit ovat ilmeisesti isoja ja komeita, mutta tietysti hybridikissa tausta on mielipiteitä herättävä asia.

Haastan mukaan:
Viiruvarpaat
Kissiminnin
Miukumaan

13 kommenttia:

 1. Auts, nyt pitää ruveta tutkimaan kategorioita tarkemmin. Otamme haasteen vastaan, vaikka vaikealta tuntuukin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Jään mielenkiinnolla odottamaan. :)

   Poista
 2. Kiva lukea sinun lemppareista! :) Onko vielä tietoa tai arviota milloin teille olisi tulossa burmaihanuus? ♥

  Savannah kiehtoo minuakin, youtuben kautta tullut monesti ihailtua. :) En itselle kuitenkaan ottaisi, mutta jalostusta kohtaan olen neutraaleissa tunnelmissa. Netissä on luettavissa paljon negatiivisia juttuja siihen liittyen, mutta ainakin suomalaiset harrastajat ovat aktiivisesti pyrkineet tuomaan savannahia positiiviseen valoon facebookin puolella ja ovat kumonneet hurjimpia väittämiä koskien savannaheja. On ollut mielenkiintoista luettavaa ja ihan mahtavaa, että keskustelua on pystytty käymään hyvässä hengessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille tuskin on tulossa ihan lähivuosina kolmatta kissaa, kun tuntuu että aika riittää tällä hetkellä juuri ja juuri näiden kahden monipuoliseen aktivointiin. Vielä pitäisi myös ylipuhua mies burmaan, sillä hän on vahvasti sitä mieltä että coon tai maatiainen. Kuulemma burma näyttää ihan maatiaiselta ja sen luonne kuulostaa coonilta. No tästä varmaan keskustellaan vielä. ;)

   Savannahin taustoista luin aikoinaan myös paljon, ja paljon negatiivista tuli vastaan niin sen taustoista kuin luonteestakin. Pitää taas joskus kaivella löytyisikö nyt jo enemmän "pätevää" tietoa.

   Poista
 3. Ihanaa, että pumpuliräsy lähtisi sun päikkäriseuraksi! :-D Mä olen kyllä Paavon ja Jacksonin touhuja seurailtuani hurahtanut cooneihin ihan täysin ja huomaan aina hymyileväni varsinkin Paavon nassun nähdessäni. :-D Ihana tuo turpa ja vakavahko mutta silti jotenkin lempeän luttana ilme. <3 Mullekin oli nämä kategoriat vähän vieraita, mutta kiva niihin oli perehtyä vähän tarkemmin. Ystävälläni on muuten kaksi burmaa, jotka kuulostavat niin ikään ihan mahtavilta tapauksilta. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Paavo on kyllä niin hassun näköinen. Tänäänkin olen nauranu sille vatsa kippurassa, kun se niin tuimana ja jurona pelaa pallopelejä. :D

   Poista
 4. Ragdoll: "Pumpulimainen pehmeys houkuttelee kaappaamaan räsyn kainaloon ja painumaan päiväunille." Haaveeksi jää meiän Pätkiksen kanssa. :D Sylikissaksikin mainostettu ragdoll on ainakin meillä _kaikkea muuta_ kuin sylissä viihtyvä, halauksia rakastava löllyteltävä. :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijjaa :D Voi ei! No poikkeus vahvistaa säännöt vai miten se meni. :D

   Poista
 5. Hyvät on valinnat ja aika samoilla linjoilla mennään. Myös minua kiehtoo Paavon ilme, se on vaan niin ihana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paavo on tuollainen juronaama välillä. :D

   Poista
 6. Meidänkään poikia ei noin vaan kaapata päikkäreilel, mutta sopiihan sitä yrittää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijjaa. :D Vääriä luuloja räsyistä siis. Olen aina ajatellut räsyjen olevan kovia sylittelemään.

   Poista
 7. Kiitos haasteesta! Ihme että kukaan viitsii enää haastaa mua kun olen niin onnettoman hidas vastaamaan. :D Hauskan paljon samoja suosikkirotuja bloggaajilla!

  VastaaPoista